Weekend escape: Wroclaw

Wroclaw este unul dintre cele mai batrane (peste 1000 de ani) si frumoase orase din Polonia. Cu o populatie de 700,000 de locuitori, Wroclaw este al patrulea oras important al Poloniei, este strabatut de raul Oder si este situat chiar in inima Europei, la cateva ore distanta de Berlin, Praga, Viena, Cracovia sau Varsovia. Pozitionarea sa este un atu,pe timp de pace, dar a constituit un mare dezavantaj in vreme de razboi.

Orasul, caruia germanii i-au dat initial numele de Breslau, a fost de-a lungul istoriei anexat Saxoniei, Bohemiei, Austriei Habsburgice, Prusiei, Germaniei si din 1945 a revenit Poloniei. Dupa ce Hitler l-a transformat in bastion nazist, Marea Britanie l-a bombardat si sovieticii l-au ocupat, 70% din Wroclaw a fost redus la ruine. Populatia orasului s-a schimbat, noi rezidenti au aparut si au construit un nou Wroclaw: cladiri, teatre, sali de concert, birouri, case etc. Orasul a capatat o noua identitate, a atras oameni din diferite regiuni, un amalgam de background-uri, de pareri care dau orasului un aer special, derivat din unirea dintre deschidere si modernitate, toleranta si traditie.

47

Wroclaw beneficiaza de unul dintre cele mai mari bugete culturale din Polonia. Cultura este printre prioritatile primarului Rafał Dutkiewicz (in functie din 2002), numit in 2010 de publicatia NewsWeek drept cel mai bun primar din Polonia. Anual sunt organizate peste 50 de festivaluri, spre incantarea locuitorilor si a turistilor. Dupa inaugurarea stadionului pe care s-a jucat Euro 2012, anul 2016 este setat ca deadline pentru finalizarea constructiei celei mai mari si moderne sali de concerte din oras, National Music Forum.

De ce sa vizitezi Wroclaw:

  • pentru a admira puterea vointei, a unor oameni care au ridicat un nou oras din propria cenusa
  • pentru a respira istorie
  • pentru frumusetea arhitecturii gotice
  • pentru oferta culturala, Wroclaw a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii 2016
  • este aproape si convebil (un zbor dus-intors este intre 200-300 euro, cu trenul chiar mai ieftin, oferta de cazare pentru toate buzunarele).

Informatii la zi despre activitatile in desfasurare in oras se pot culege de aici http://www.wroclaw.pl/en/news

Processed by: Helicon Filter;

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s